Reinder Smid

 
Mijn naam is Reinder Smid, woon in Hapert, ben 50 jaar, getrouwd met Ineke en trotse vader van 2 dochters; Maaike van 17 en Roosje van 15. Na eerdere posities binnen Philips waaronder een lange tijd in Heerlen, ben ik sinds september 2007 werkzaam bij Philips Healthcare.

In mijn vrije tijd mag ik graag op de fiets stappen (ik doe dit trouwens al sinds mijn puberjaren vrij intensief), om wat “ontspanning” te zoeken. In 2011 heb ik in totaal ongeveer 10.000 km op de racefiets en mountainbike doorgebracht in de mooie Kempen. Ik doe ook regelmatig aan de wat langere toertochten mee; zowel op de weg (o.a. Limburgs mooiste, Klimmen – Banneux – Klimmen, Valkenswaard – Valkenburg – Valkenswaard) als ook in het veld (o.a. Contente Marathon van Eersel en Scherpenheuvel – Hapert).

In de bijna 20 jaar dat ik in Heerlen werkte en woonde heb ik geleerd dat ik absoluut niet kan klimmen, en dat mijn specialiteit op het vlakke ligt, lekker stampen tegen de wind in. Ik heb echter ook geleerd dat ik wel fietsend op elke berg boven kom, hoe steil en lang deze ook is. het is een kwestie van doorzetten. Ondanks het feit dat ik een “vlaklander” ben, en ondanks mijn iets te hoge gewicht, heb ik in 2010 toch 4 keer de Alpe kunnen beklimmen voor de stichting en heb ik samen met mijn 15 collega’s van de Philips HealthCare Cycle’ists een bedrag van bijna € 120.000 laten bijschrijven op de rekening van de stichting Alpe d’HuZes.
 
Waarom dan na 2010 nog een keer Alpe d’Huzes? Omdat het nog steeds MOET!
 
De voorspelling is dan 1 op de 3 mensen in hun leven “die ziekte” zullen krijgen, en ik heb in mijn omgeving helaas ook al “voldoende” gevallen meegemaakt. Als je dat overkomt dan sta je ook aan de voet van een berg, een berg waar je niet van weet hoe lang en hoe steil hij is. Maar je moet en je gaat die berg op. Je gaat niet voor je plezier die berg beklimmen, nee dat doe je dan omdat het MOET. Ik weet nu uit ervaring opgedaan in 2010 dat klim 1 en 2 wel soepel gaan, dat je halverwege klim 3 denkt “dit haal ik nooit, waarom ga ik door” en daarna toch aan klim 4 begint en die ook tot een einde weet te brengen. Opgeven is geen optie!
7 juni 2012 zal, ondanks het feit dat het fysiek al erg zwaar zal zijn, wederom een heel mooie ervaring worden. Ik zal genieten van alles wat ik onderweg zal zien en van de mensen die ik onderweg tegen kom. Ik weet nu al dat bij de 4e keer deze rotberg mijn neus zal uitkomen, niet alleen vanwege de fysieke zwaarte maar nog meer vanwege het mentale aspect: “Hier ben ik al geweest”, “ik weet wat er gaat komen”, “het is nog zo ver”, “ik wil stoppen”, “ik zie de top het lijkt zo dichtbij maar het duurt nog lang”, “wat is het zwaar, ik kan niet meer, ben ik er nog niet” ….

Maar toch ga ik toch door, geef niet op, net als zoveel anderen die ook door MOETEN. Want OPGEVEN IS GEEN OPTIE.

Zo zal voor mij 7 juni 2012 wederom slechts één dag van afzien worden. Eén dag waarin ik samen kan zijn met mensen die deze berg beklimmen om aan te tonen dat zij hun strijd tegen kanker hebben overwonnen. Eén dag waarin ik samen kan zijn met mensen die deze berg beklimmen ondanks dat ze deze ziekte nog niet hebben overwonnen. Eén dag waarin ik samen kan zijn met mensen die deze berg beklimmen omdat ze hiermee familie, vrienden en/of kennissen uit hun directe omgeving steunen, of die de berg beklimmen uit eerbetoon aan anderen die hun helaas ontvallen zijn. Eén dag waarin ik samen kan zijn met mensen die dit “zichzelf aandoen” om geld bij elkaar te fietsen zodat in de toekomst mensen die getroffen worden door deze ziekte betere kansen hebben.

In mijn privé leven heb ik zelf helaas vaak ziekenhuizen van binnen moeten bezoeken omdat Roosje een zeer ernstige aangeboren hart/long afwijking heeft. Tijdens deze bezoeken heb ik ook veel jonge kanker patientjes gezien, met hun batterij aan infuuspompen in hun strijd tegen deze ziekte. Voornamelijk voor die kinderen, die vaak nog niet eens hebben leren fietsen, rij ik die berg op. Nee, niet slechts één keer, ik ga deze keer voor minstens 4 keer, en wellicht ook nog voor een 5e keer.

Door mij te steunen steun je ook die kinderen en hun families.
 
Comments